Η Ιστορία μας

Η οικογενειακή παράδοση της οικογένειας Μπέλλα ξεκίνησε το 1870, όταν ο προπάππους μας, Γρηγόρης Μπέλλας, έλαβε την απόφαση να καλλιεργήσει αμπελώνες στην περιοχή του Σουφλίου, με σκοπό την παραγωγή και εμπορία εκλεκτών σταφυλιών.
Η πολύτιμη παραδοσιακή "μυστική" συνταγή απόσταξης, που δημιουργήθηκε από τότε, έχει διατηρηθεί ζωντανή για τρεις αιώνες. Με απόλυτο σεβασμό στην κληρονομιά των προγόνων μας και αφοσίωση στην καινοτομία, η συνταγή αυτή εξελίσσεται και βελτιώνεται συνεχώς, φτάνοντας στην τρέχουσα εκλεπτυσμένη μορφή της. Η γνώση και η εμπειρία που αποκτήθηκε στο πέρασμα των γενεών έχει μεταλαμπαδευτεί με επιτυχία σε τέσσερις γενιές.
Το οινοποιείο και αποσταγματοποιείο της οικογένειας ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία του το 1994 στην περιοχή Αλάνια του Σουφλίου, ενώ οι εγκαταστάσεις ολοκληρώθηκαν το 1997. Σήμερα, το οινοποιείο, οι εκτεταμένοι αμπελώνες και το κτήμα μας καλύπτουν συνολική έκταση 500 στρεμμάτων, συνεχίζοντας να παράγουν εκλεκτά προϊόντα υψηλής ποιότητας με έμπνευση από το παρελθόν και βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.
Οι αμπελώνες της οικογένειάς μας εκτείνονται σε έκταση 300 στρεμμάτων στην περιοχή του Σουφλίου Έβρου. Καλλιεργούνται ποικιλίες όπως Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, Cinsault, Μοσχάτο Αμβούργου, Μαλαγουζιά, Ασύρτικο και Ροδίτης, οι οποίες έχουν προσαρμοστεί στο ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής από το 1880.
Η ιστορία των αμπελώνων μας είναι στενά συνδεδεμένη με την τοπική αμπελουργική παράδοση, καθώς οι καλλιέργειες κατάφεραν να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν ακόμη και μετά την επιδημία της φυλλοξήρας που έπληξε την περιοχή το 1904.
Ιδιαίτερης σημασίας είναι η αποκλειστική καλλιέργεια τριών σπάνιων και μοναδικών ποικιλιών: Κερατσούδα, Καρναχαλά και Μπουγιαλαμά. Αυτές οι εξαιρετικές ποικιλίες, άρρηκτα συνδεδεμένες με την αμπελουργική κληρονομιά του Σουφλίου, αποτελούν ζωντανό μνημείο της τοπικής οινοπαραγωγικής ταυτότητας. Με απόλυτο σεβασμό στη φύση και προσήλωση στην ποιότητα, συνεχίζουμε να διαφυλάσσουμε και να καλλιεργούμε αυτές τις ποικιλίες, συμβάλλοντας στην ανάδειξη της περιοχής ως σημαντικού αμπελουργικού κέντρου.


Το 2005 ολοκληρώθηκε ο εκσυγχρονισμός του οινοποιείου, ο οποίος περιλάμβανε την εγκατάσταση αυτόματων οινοποιητών, συστημάτων ελέγχου θερμοκρασίας ζύμωσης, σταθεροποιητών, γραμμών εμφιάλωσης, φίλτρων, αντλιών και απορογωτή. Επιπλέον, αποκτήθηκαν φορτηγά-ψυγεία για τη μεταφορά σταφυλιών από συνεργαζόμενους αμπελώνες.
Το 2007 πραγματοποιήθηκε ο δεύτερος εκσυγχρονισμός του οινοποιείου-αποσταγματοποιείου, ο οποίος περιλάμβανε την προσθήκη νέων αυτόματων οινοποιητών, μεγαλύτερων δεξαμενών συλλογής αποστάγματος, καθώς και γεννητριών αζώτου και αδρανών αερίων.
Το 2011 υλοποιήθηκε η εγκατάσταση νέας φύτευσης 60 στρεμμάτων με ποικιλίες Ασύρτικο και Μαλαγουζιά, εμπλουτίζοντας το δυναμικό του οινοποιείου.
Το 2014 πραγματοποιήθηκε η εγκατάσταση επιπλέον αμπελώνων έκτασης 20 στρεμμάτων. Την ίδια χρονιά, η εταιρεία προχώρησε στην αγορά αυτόματου πιεστηρίου, επιτρέποντας την εμφιάλωση πρόρογου για τις λευκές ποικιλίες, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων.